YLE uutisoi riemuiten WADA:n eli Maailman antidopingtoimikunnan vaatimuksen Venäjän sulkemisesta pois seuraavista olympialaisista, koska doping ja sen salailu on ollut WADA:n tutkimusyrhmän mukaan organisoitua. YLE:n nykyisen linjan mukaisesti Venäjän doping-ohjelmaa johtaa maan tiedustelupalvelu FSB ja erityisesti presidentti Putin, joka ei tee mitään muuta kuin douppaa venäläisiä urheilijoita, koska on niin ilkeä mies.
Jokainen normaali järkinen käsittää, että WADA:n vaatimus on vain ja ainoastaan poliittinen ja liittyy lännen ja BRICS-maiden valtataisteluun maailmantaloudessa ja suurvaltapolitiikassa. Mitään muuta virkaa koko kuviolla ei ole. Todellisuudessa WADA:lle ei doping ole ikinä ollut mikään ongelma. Sen näkyy jo siinäkin, ettei sillä ole mitään sitä vastaan, että kolme kertaa kärynnyt Yhdysvaltain Tyson Gay juoksentelee edelleen rahakisoissa ja suurkisoissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tyson_Gay
WADA ei myöskään ole koskaan edes tutkinut organisoitua douppausta lännessä, vaikka sekin on ollut selvää. Marion Jones testattiin kilpauransa aikana noin 200 kertaa, eikä hän kärynnyt koskaan. Kun FBI selvitteli Balco Laboratories -yhtiön toimia, kävi ilmi että firma oli kehitellyt Jonesille ikiomat doupit sen mukaan millaista testausta oli tiedossa. Marion Jones oli siis koko uransa ajan doupannut ja hänelle oli tehtu design-aineita, jotka eivät näkyneet testeissä. Tämä oli mahdollista vain, jos WADA:n sisäpiiristä saatiin tietoa siitä millaisia testejä missäkin kisoissa oli. Tätä ei ole koskaan tutkittu, eikä selvitelty sen enempää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Marion_Jones
Ylipäätään Yhdysvaltain urheilijoita on kärynnyt vuosien mittaan lajeissa kuin lajeissa satamäärin, mutta se ei ole koskaan huolettanut IAAF:ää tai WADA:a millään tavalla.
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:American_sportspeople_in_doping_cases
Muidenkin länsimaiden urheilijat ovat rypeneet doping-käryissä riittämiin, mutta se ei ole WADA:a koskaan huolettanut. Itseasiassa doping-käryjä on tullut vähän jokamaasta, Suomesta enemmän kuin riittävästi, mutta ei WADA ole ollut vaatimassa esim. Kiinan sulkemista kisoista, vaikka kiinalaisia on kärynnyt tämän tästä kasapäin.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_doping_cases_in_athletics
Norjalaiset ovat olleet aina maailman huipulla dopingissa, eikä ihme. He ovat myös olleet anti-doping -toiminnan sisäpiirissä lähes koko ajan, toisin sanoen tienneet reaaliajassa mitä voi tehdä ja mitä ei. Koomisinta norjalaisten dopingissa oli se, kun maan hiihtomaajoukkueesta lähes joka ukko kärsi rasitusastmasta. Taisipa astmapotilas voittaa olympiakultaakin. Juju oli siinä, että astmalääke Clenbuterol oli ja on edelleen yksi maailman tehokkaimmista doping-aineista.
YLE:n ja suomalaisen urheilijournalismin ongelma on se, että ne vaalivat ja ylläpitävät lapsellista myyttiä puhtaasta huippu-urheilusta, vaikka tietävät (tai ainakin pitäisi tietää) ettei sellaista ole olemassakaan. Ajatus siitä, että joku niin sanotusti puhdas urheilija voisi voittaa olympiakultaa juoksumatkoilla, on typerä. Syy tämän valheen ylläpitoon löytyy dopingin kriminalisoinnista, joka oli poliitikkojen halpahintainen vaalikusetus takavuosina.
Ennen kriminalisointia doping oli yksityisten yhdistysten sääntörikkomus. Kriminalisoinnin myötä asia muuttui rikokseksi. Tämä sai urheilusta leipänsä tienaavat säikyiksi, joten ainoa keino kulkea pystypäin on ylläpitää koomista valhetta. Kuten entinen huippupainija Tuomo Karilakin todisti tohtorin väitöskirjassaan jo vuosia sitten, dopingista on hyötyä. Tosin tuolloin tulokset uutisoitiin niin, ettei dopingista ole juurikaan hyötyä. Hyötyprosentti oli vain 2-10% luokkaa. No, sadan metrin olympiafinaalissa se tarkoittaa 2 - 10 metriä. Se on jo jokinlanen etu.
Iso ongelma on siinä, ettei suurella yleisöllä ole käsitystä siitä mitä doping on ja miten se toimii ja miksi sitä tehdään. Meille syötetään mielikuvaa sohvalla lojuvasta huijarista, joka piikittää itseään ja muuttuu sitten tohtori Jekyllin tavoin herra Hydeksi. Näinhän asia ei suinkaan ole.
Doping-aineita vedetään siksi, että ne mahdollistavat normaalia kovemman harjoittelun, estävät ylikunnon ja palauttavat kehon raskaista harjotteista. Siksi moni doping-aine on sairaalakäytössä. Niillä onnettomuus- ja leikkauspotilaat toipuvat paremmin ja ripeämmin. Eli kun harjoitellaan ihmiskehon sietokyvyn äärirajoilla, otetaan douppia (mitä se sitten onkin), jolloin keho ei mene rikki ja palautuu. Keho kasvattaa lihasta, lisää punasoluja jne. Tämä on syy dopingiin.
Jos joku sanoo, että olympiakultaa voi voittaa ilman dopingia, voisi yhtä hyvin sanoa, että harjoittelepa Renaultillasi oikein lujasti ja osta siihen virityssarja, niin voit voittaa Formula 1:n maailmanmestaruuden. Ihan hyvin, hei.
Ja ennen kuin siellä joku moralisti tai puhtaan urheilun lähettiläs alkaa huudon, niin painotan etten itse kannata dopingia, enkä suosittele sitä kenellekään. En ole itse koskaan doupannut, enkä halua. Dopingiin liittyy paljon terveysriskejä. Mutta älkää tulko sanomaan, että normaalieväillä, levolla ja hieronnalla ihminen voi juosta joka päivä 30-60 kilometriä vuodesta toiseen tai että ihminen voi uida päivittäin 10km, tai että ihmisen keho kestää 4-6 tunnin kovaa harjoittelua 24/7/365. Se on paskapuhetta ja jokainen kovaa koskaan treenannut tietää sen.
Jos doping haluttaisiin oikeasti kitkeä huippu-urheilusta, systeemi olisi se, että urheilijan pitää antaa verinäyte kerran viikossa vuoden ympäri. Näin ei tulla koskaan tekemään, koska, kas kummaa, on paljon urheilijoita, joilta ei voi ottaa verinäytettä uskonnollisista syistä. Tirsk.
Todellisuutta on ettei dopingia haluta WADA:nkaan toimesta saada poistettua.
VastaaPoistaTodellisia syitä on kaksi:
1. Testattavia on aivan liikaa resursseihin nähden.
2. Tietyissä maissa doping-metodeissa kehittyneimmät metodit, testaus laahaa perässä.
3. Täytyy ymmärtää että urheilu on muuttunut massaviihteeksi suurelle yleisölle, urheiluviihteen etu ei ole jatkuvat doping-käryt, maksavat asiakkaat eivät pidä kiinni jääneistä urheilijoista (hiukan paradoksaalista, ennätykset kyllä riemulla vastaan otetaan).
Tietyissä maissa jossa urheiluviihde on viety pisimmälleen (MLB, NBA, NHL), katsokaapa kuinka paljon ns.käryjä tulee em.lajeissa ?
Nuo mainitsemani kolme suurta lajia kuuluvat niiden lajien joukkoon jossa lihasmassa sekä lihaksen/hermojärjestelmän kautta suoritettava voimantuotto on ensisijaisessa roolissa, toisin kuin moni teknisesti hyvin vaativa yksilölaji.
Miettikääpä kuinka paljon ammattiviihdyttäjiä eli urheilijoita noissa liigoissa toimii, ja verratkaa asiaa siihen että heillä on ns.näytöspäivä monta kertaa viikossa ja kisakausi saattaa kestää 8-10 kk/vuosi.
Toisin sanoen heillä dopingista suurin hyöty palautumisen kannalta, sekä lyhyellä harjoituskaudella lihasmassaa kerättäessä, sekä treenattaessa lihasta tietty käyttötarkoitusta varten.
Oletteko koskaan miettineet miten ihmeessä jotkut miten ihmeessä jotkut voivat pelata täysin järjettömiä määriä kovatehoisia pelejä illasta toiseen, jotka pistävät kehon resurssit koko skaalalla tehokäyttöön, ja silti palautua seuraavaksi illaksi taas pelikuntoon.
Yksilölajeissa taaen saattaa olla vain muuta kisa koko kaudella, ja niihin tähdätään, mutta käryt tulevatkin sieltä, heillähän ei ole niin pakottavaa tarvetta doping-aineen käytölle (tietyt täsmälliset ajat harjoituskaudella on poikkeus, riippuen lajista).
Todellisuutta on se että doping-valvonta on enemmänkin show suurelle yleisölle, jolle luodaan illuusio puhtaasta urheilusta ja kirkasotsaisista urheilijoista kilpailemassa "pahaa urheilijaa" vastaan, joka dopingia käyttää.
Opiskelkaa ihmiskehon solutason toimintaa edes pieni hetki, ja tiedätte kuinka paljon on mahdollisuuksia "turboahtaa" ihmiskehoa paremppin suorituksiin, tosin urheilijan terveyden kustannuksella, kukaanhan ei tietenkään käytä täyttä arsenaalia (harva tekee Ben Johnssonit).
Urheilu on nykyään pelkkää rahaa ja raha puhuu, siellä missä liikkuu suuret rahat, sieltä pidetään doping-käryt poissa (USA-urheilijoiden "doping-testit" on urheilualan ikuinen vitsi), pikkukaloja voidaan jahdata hiukan enemmän.
Tuskin kellekkään tulee yllätyksenä että WADA hyökkää niiden maiden liittojen/urheilijoiden kimppuun, jotka eivät kabineteissa ukaasejaan huuda ja käske lopettamaan omien "duunareidensa" ns.jahtaamista.
Yksilölajeissa dopingia ei käytetä kisakaudella, hyöty saadaan harjoituskaudella, niistä erittäin harvoista kisakäryistä nostetaan hurjat otsikot ja WADA + paikallinen doping-puoti taas nostaa itsensä jeesuksen asemaan kukkahattu päässä.
Eipä Suomalaiset kaukopartiomiehetkään kaurapuurolla hiihdelleet vuorokausitolkulla;)
VastaaPoista