lauantai 28. syyskuuta 2013

KÖYHIEN HALLINNOLLINEN SURMAAMINEN LAILLISTETAAN

Nyt se vihdoinkin tuli. Ministeriön virkamies ehdottaa hoitojen lopettamista maksukyvyttömiltä, pienituloisilta ja köyhiltä. Seuraavassa YLE:n aiheesta laatima uutisjuttu:

"Potilasjärjestöt ovat huolissaan hankkeista karsia Suomen julkisesta terveydenhuollosta kalliiksi käyvät hoidot.
Terveydenhuoltolain muutos on  parhaillaan eduskuntakäsittelyssä osana rajat ylittävän terveydenhuollon lakipakettia ja EU-direktiivin täytäntöönpanoa.  Lakiesityksen mukaan julkisista varoista korvattavan terveydenhuollon  palveluvalikoimaan ei kuulu hoito, jonka terveyshyöty on vähäinen ja jonka kustannukset ovat kohtuuttoman suuret.
Ministeriön mukaan kirjaus vain selkeyttää nykytilannetta ja yhtenäistää alueellisesti kirjavia käytäntöjä.
Suomalaisetkin voivat kohta hakeutua hoitoon muihin EU:n ja Euroopan talousalueen maihin tai Sveitsiin ja saada sairausvakuutuksesta korvausta niistä hoidoista, jotka  kuuluvat suomalaiseen terveydenhuollon palveluvalikoimaan.  Tätä palveluvalikoimaa nyt määritellään ja se koskee myös suomalaisten Suomessa saamia hoitoja.  Ensi vuoden alusta voimaantulevaksi tarkoitetussa lakiesityksessä on hoidon tarpeen rinnalle  nostettu kustannusharkinta.
Erityisasiantuntija Riitta Vuorisalo Suomen Sosiaali- ja Terveys ry:stä on huolestunut. Hänen mukaansa kyse on täysin suomalaisesta linjauksesta. EU:n potilasdirektiivin täytäntöönpano ei edellytä kustannusten nostamista tarpeen rinnalle, kun päätetään hoidosta, sanoo Vuorisalo.

Palveluvalikoiman ja sen mitkä hoidot siihen eivät kuulu, määrittelisi toimielin, johon kuuluu sosiaali- ja terveysalan viranomaisia ja Kuntaliiton edustaja.  Sen päätöksistä ei voi valittaa. Potilaiden edustajia siinä ei ole.
Invalidiliiton lakimies Henrik Gustafsson muistuttaa, että harvinaissairauksista kärsivät ovat heterogeeninen ryhmä. Lääkkeet ovat harvinaisia, hoidon oikea-aikaisuus on tärkeää ja hoitoa voidaan tarvita pitkään, hän muistuttaa.
- Miten tällainen virkamieslähtöinen konklaavi pystyy määrittelemään hoidot ja hoidon tarpeet. Hintalappu pitäisi laittaa jokaisen hoidon päälle.  Tällainen ajatustapa on vieras meillä invalidiliitossa, sanoo Gustafsson.

Lain valmistellut neuvotteleva virkamies Pasi Mustonen Sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että kustannusten esiin nostaminen on osa kokonaisuutta kun puhutaan julkisin varoin rahoitettavista hoidoista.  Mustosen mukaan on parempi, että niistä puhutaan avoimesti ja yritetään luoda kriteerit, joilla Suomessa terveydenhuollon palvelua annetaan.
Mustosen mukaan on potilaiden yhdenvertaisuudenkin kannalta parempi, että hoitokriteerit määritellään keskitetysti, kuin että linjaukset määriteltäisiin kussakin kunnassa erikseen."

Huomatkaa, ettei EU:n esityksessä ole kyse suinkaan kustannusharkinnasta. Se on täysin suomalainen lisäys. Suomalainen virkamies haluaa, että hoidoista päättäisi elin, jonka päätöksistä ei voi valittaa, eikä tuossa elimessä ole muita kuin virkamiehiä. Tämä tarkoittaa sitä, että kansalaisilla ei ole enää tasaveroista asemaa terveydenhuollossa. Rikkaat voivat edelleen ostaa omat hoitonsa. Köyhille ei jäisi mitään.

Pasi Mustonen valehtelee selitellessään esitystään yhdenvertaisuudella. Hänen esityksensä merkitsisi esimerkiksi terminaalipotilaiden kohdalla sitä, että saattohoidon terveys"hyöty" olisi olematon ja kustannukset suuret. Se tarkoittaa sitä, että köyhät jäisivät kuolemaan ilman hoitoa. Mustonen ei voi olla niin tyhmä, ettei käsitä tätä. Siksi on vain uskottava, että Pasi Mustonen haluaa jättää kuolevat köyhät oman onnensa nojaan. Sitä hänen esityksensä tarkoittaa. 

Ministeriö, eli ilmeisesti esityksen valmistellut Pasi Mustonen, väittää, että lakihan vain yhtenäistäisi kirjavia käytäntöjä ja selkeyttäisi nykytilannetta. Ei, Pasi. Sinä valehtelet. Se nimittäin tekisi jo nykyisin ministeriön laittomien ohjeistusten nojalla tehdyistä laittomista hoitamatta jättämmispäätöksistä laillisia. Se tilanne, mikä nyt on laiton mutta ministeriön lainvastaisesti määräämä, tulisi lailliseksi.

Ihmisten hallinnollisesta surmaamisesta tulisi laillista. Kuolevien heitteille jättämisestä tulisi laillista. Tämä on Pasi Mustosen esityksen varsinainen ydin. Nykyinen tilanne on laiton. Hoidon puutteen vuoksi menehtyneen potilaan omaiset voisivat nyt haastaa sairaalan yms. oikeuteen ja voittaa juttunsa, jos tuomioistuin seuraisi lakia. Mustosen lain voimaantulon jälkeen köyhien tappaminen virkamiespäätöksillä tulisi lailliseksi.

Pasi Mustonen ja hänen virkamieskollegansa haluavat siis maahan lain, joka mahdollistaa köyhien ja pienituloisten hallinnollisen surmaamisen. Tämä on fakta. Pasi voi selittää asiaa miten haluaa, mutta tämä on totuus.

En olisi koskaan voinut kuvitella, että elän maassa, jossa joku sanoo ääneen, että vain rikkailla on oikeus tiettyihin hoitoihin. En olisi voinut kuvitella, että elän maassa, jossa lähtökohtana on se, ettei terveydenhoito kuulu ihmisoikeuksiin, ettei köyhillä ole sellaiseen oikeutta.

Minä elän siinä maassa. Sen maan nimi on Suomi.

Häpeän ja vihaan valtiota, joka kohtelee kansalaisiaan näin. Häpeän Pasi Mustosen puolesta, koska häntä ei hävetä ehdottaa köyhien hallinnollista surmaamista. Voi olla, ettei Mustonen edes käsitä mitä tekee, mutta en usko että hän olisi niin tyhmä. Niinpä minun on uskottava, että virkamies Pasi Mustosen mielestä köyhille ei kuulu se hoito mikä rikkaille kuuluu. Minun on vain hyväksyttävä se, että Pasi haluaa maahan järjestelmän, joka valikoi ne, jotka hoitoa saavat ja ne, jotka tuomitaan kuolemaan, koska "julkisista varoista korvattavan terveydenhuollon  palveluvalikoimaan ei kuulu hoito, jonka terveyshyöty on vähäinen ja jonka kustannukset ovat kohtuuttoman suuret."

"Terveyshyödyn" määrittelisivät virkamiehet. Samoin "kohtuuttomat kustannukset". Aivan kuten Kolmannessa valtakunnassakin.

10 kommenttia:

  1. Virkamiespäätöksellä on tähänkin asti voinut lopettaa nesteytyksen vanhukselta, kuten omaiset kertovat.

    VastaaPoista
  2. Pasi Mustonen taitaa kannattaa Kokoomusta...

    VastaaPoista
  3. Toimiihan tällä hetkellä ns. ensisijaistaminen. Ts lääkäri päättää toimennpiteiden kiireellisyyden ja tarpeen. Mikähän on mittari...?????

    VastaaPoista
  4. Tuntuu siltä, että rikkaat tekee kaikkensa, että uusi köyhien kapina a-la kommunistivallankumous nousisi.

    VastaaPoista
  5. Susanna Kaukinen: Fasistinen Suomi: http://anarkisti.vuodatus.net/lue/2014/11/fasistinen-suomi

    Suomi on Yhdysvaltain nukkevaltio.

    VastaaPoista
  6. Lakihan (StVm 12/2004vp- jne.) antoi jo vuonna 2004 vakuutusyhtiöille oikeuden kiduttaa sekä tapattaa tapaturman uhreiksi joutuneita...

    VastaaPoista
  7. Toivottavasti Pasi Mustonen JOUTUU TILANTEESEEN,ETTÄ JOKU HÄNELLE TÄRKEÄ IHMINEN joka on vähävarainen jää ilman hoitoa.Mahtaisiko edes siinä vaiheessa mieli muuttua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla että Mustnen lähtee sen matkaan joka ei saa hoitoa. Jos minulla on sellainen tilanne etten saa hoitoa,niin sieltä lähtee minun matkaa jokunen lääkärikin.

      Poista
  8. Rikoslaki 11 luku 1§

    VastaaPoista
  9. USA:n Presidentti Ronald Reagan kielsi systemaattisesti kantasolututkimuksen,vedoten vaikka mihin ei lääketieteelliseen perusteeseen.Ja kun hän itse sairastui Altzheimerin tautiin,hänen vaimonsa Nancy pyysi kongressia muutamaan nopeutetussa aikataulussa lakia että hänen miehelleen saataisiin apua.Lääkkeet kun on kehitetty juurikin kantasolututkimuksen avulla.Että näin.

    VastaaPoista