sunnuntai 25. elokuuta 2013

SHOKKITALOUDEN SUOMEN KURSSI

Kun pääministeri sanoo, monen ns. asiantuntijan hokeman, että työllisyysaste on liian alhainen, että se pitää saada nousemaan tuntuvilla rakennemuutoksilla, että se on romahtanut, hän valehtelee. Suomen työllisyysaste oli vuonna 2000 kaikkien 15-64 vuotiaiden osalta 66,9%. Vuonna 2010 samainen työllisyysaste oli 67,8%. Vuonna 2011 työllisyysaste oli 68,6%. Vuonna 2012 työllisyysaste kaikkien 15-64 vuotiaitten joukossa oli 69%.

Työllisyysaste oli siis viimevuonna 69% ja vuonna 2000 66,9%. On toki mahdollista, että työllisyysaste on laskenut yli 2,4% vajaassa vuodessa. Omituista sensijaan on, ettei kukaan suuryritysten etujärjestöjä ja Esko Ahoa lukuunottamatta ollut vaatimassa vuonna 2000 merkittäviä rakenneuudistuksia, siis yhteiskunnan rakenteiden romuttamista, vaikka työllisyysaste oli alhaisempi kuin nyt.

Pääministeri on myös moneen kertaan sanonut, että suomalaisten pitää tehdä enemmän töitä. Suomalaisten tekemän työn määräkin on kuulema laskenut. Sekään ei pidä paikkaansa. Vuonna 2000 Suomessa tehtiin noin 4019 miljoonaa työtuntia. Vuonna 2012 Suomessa tehtiin töitä 4040 miljoonaa tuntia. Siis 21 miljoonaa tuntia enemmän töitä.

Pääministeri, valtiovarainministeri ja koko hallitus, eduskunta, elinkeinoelämä ja pankkiirit ovat kaikki meuhkanneet, kuinka suomalaisten palkat ovat nousseet ja kuinka yleinen ansiotaso on noussut. Sekin on valhe. Suomalaisten reaaliansiotaso laski lähes 5% vuosien 2009, 2010 ja 2011 aikana. Vuonna 2011 suomalaisten reaaliansiotaso oli alimmillaan sitten vuoden 1993. Vuonna 2012 suomalaisten reaaliansiotaso saavutti vuoden 1994 tason. Silloin suuri lama oli syvimmillään. Se reaaliansiotaso, joka saavutettiin viimevuonna oli siis sama kuin vuonna 1994 suuren laman syvimmässä alhossa. Mietipä sitä.

Pääministeri, valtiovarainministeri, hallitus, valtiovarainministeriö ja elinkeinoelämän etujärjestöt ovat sanoneet, että jos emme romuta yhteiskuntamme rakenteita totaalisti, julkistaloutemme velka suistaa maamme kuiluun, josta ei nousta. Meidän on muka pakko tehdä rakenneuudistuksia, siis tuhota verovaroin kustannetut palvelut, hyvinvointivaltio. Valtion velka on muka niin suuri. Kaikki he valehtelevat. Katsotaanpa millaisia velkalukuja EU:sta löytyy.

Iso-Britannian valtiovelka on 90% BKT:sta. Belgian velka on 99,6%. Alankomaiden velka on 71,2%. Itävallan valtionvelka bruttokansatuotteesta on 73,4%. Ranskan velka on 90,2%. Maltalla 72,1%. Euroopan Unionin talousjättiläisellä Saksalla, tuolla tiukan talouskurin mallimaalla ja upporikkaalla menestyjällä se on 81,9%. Se oli vuonna 2011 80,4%, mutta vuonna 2010 peräti 82,4%.

Suomen valtionvelka BKT:sta oli vuonna 2012 se kuuluisat 53%. 

Entä millä mailla on Suomea pienempi velkaprosentti? Bulgaria 18,5%. Latvia 40,7%. Liettua 40,7%. Romania 37,8%. Tsekki 45,8%. Viro 10,1%.

Suomea vähäisempi velkaprosentti niin sanotuista rikkaista maista oli vain Ruotsilla 38,2%, Luxemburgilla 20,8%, sekä Tanskalla 45,8%. Näistä kolmesta maasta Luxemburg on niin sanottu veroparatiisi ja yksi maailman pankkialan finanssikeskuksista. Eli vain kahdella normaalilla EU-maalla oli vähemmän velkaa, kuin Suomella. Eikö olekin merkillistä, kun miettii mitä meille on huudettu koko vuoden ajan, ja varsinkin kiihtyvällä tahdilla ja kunnon cresendolla syksyä kohti?

Se kuuluisa bruttokansantuote laski vuonna 2012 peräti 0,2%. Harva kuitenkaan kertoo teille, että se kasvoi vuonna 2011 2,8% ja vuonna 2010 peräti 3,3%.

Kaiken huudon ja kauhukuvien, rahan loppumisen julistamisen tarkoituksena on saada teidät kaikki pelon valtaan. Tarkoitus on lietsoa hätää ja pelkoa, surua ja murhetta, lamaannusta ja antautumismielialaa. Kaikkea tuota tarvitaan, jotta te hyväksyisitte hallituksen kaavaileman yhteiskunnan romuttamisen. Viimeksi tänään pääministeri jalosti ilmoitti, ettei niihin lisäleikkauksiin olekaan tarvetta JOS rakenneuudistukset saadaan läpi. Siis toisin sanoen, olennaista ei olekaan menojen vähennys, vaan yhteiskunnan romuttaminen. Sen pitäisi kertoa jo jotakin.

Miettikää, kun seuraavaksi kuulette jonkun suuren pomon vaativan valtion rakenteiden tuhoamista. Mikä ajatuksen taustalla oikeasti on? Turvattu tulevaisuutemme kansana ja kansakuntana? No ei tietenkään ole. Tarkoituksena on luoda heikko valtio, joka tottelee suuryrityksiä, jolla ei ole valtaa eikä välineitä vastustaa niitä. Tämä friedmanilaisen talousfilosofian keskeisiä tavotteita, niin sanotun Chicagon koulukunnan ajatus. Valtion pitää olla heikko, ettei se kykene valvomaan ja hallitsemaan suuryrityksiä.

Miksi niin? Koska tämän koulukunnan mukaan valtion ja kansan etu on aina vastakkainen suuryritysten edun kanssa. Jos valtio ja kansa ovat vahvoja suhteessa suuryritykseen, se joutuu aina taipumaan, mutta jos kansa ja valtio ovat kääpiöitä ja voimattomia lampaita, suuryritys voi tehdä täysin mitä huvittaa missä huvittaa ja milloin huvittaa. Juuri siksi valtion rakenteet ja talous pitää tuhota. Tilalle pitää saada heikko valtio, jonka resurssit riittävät juuri ja juuri kansan nujertamiseen suuryritysten etujen mukaisesti.

Tämä on totuus rakenneuudistusten pakollisuudesta ja siitä miksi ne tehdään. Suomessa ei ole rahaa, niinkö? Älkää uskoko noita puheita. Vuonna 2012 Suomesta investoitiin ulkomaille 271 miljardia euroa. Suomessa oli siis vuonna 2012 kotimaista rahaa 271 000 000 000 euroa ulkomaille vietäväksi.

Mieti sitä, kansalainen.

5 kommenttia:

  1. KONEISTO sanoo : "Nyt hiljaa siellä takarivissä!"

    VastaaPoista
  2. Hyvin mielenkiintoista. Ahneet ovat aina valehdelleet oman etunsa mukaisesti, narkkareiden lailla, mutta että tällä tasolla ja koko hallituksen sekä mediakentän rintamalla ajetaan Suomeen slummeja. Kansanmurhaa lievempi rikos. Verrattavissa 1990-luvun yrittäjien omaisuuden pakkosiirtoon pankinjohtajille ja itsemurhiin, jota ei tietenkään tilastoitu. En ainakaan ole sellaista nähnyt, vaikka itse osittain mukana olleena asiaa koskevia kirjoituksia olen mielenkiinnolla seurannut. Historia näyttää toistavan itseään, voi kurjuuden kurjuus.

    VastaaPoista
  3. Jää kysymykseksi, että miksi kataiset ajaisivat tällaista agendaa? Mitä he itse siitä hyötyvät? Eivät taida itse kuitenkaan olla suuryritysten omistajia. Vai epäiletkö korruptiota? Sekin tässä pienessä, syrjäisessä maassa tuntuu suuruudenhullulta, ettäkö nyt suuren maailman kihot lahjoisivat täkäläisiä poliitikkoja. Ja eikös tuo talousfilosofia ole juuri oikeisolaisuuden ytimessä? Heikot- niinkuin demokratia ja sosiaaliturva- pitää romuttaa. Luonnonlaki, ihmisen evoluutio?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksikäs ei suuren maailman kihot lahjoisi pienen Suomen päättäjiä, täällä päättäjät on helpommin ja halvemmalla lahjottavissa. Ja mikäli olisit oikeassa oikeistolaisuuden ytimessä olevasta talousfilosofiasta, joku/jotkut siitäkin hyötyvät ja kaikki muut kärsivät. Onko sekään kansakunnan edun mukaista?

      Poista
  4. Matti Apunen demonisoi HS:n kolumnissaan subjektiivisen päivähoidon ja nyt se on leikkauslistalla. Aikaisemmin tästä aiheesta ei olla puhuttu missään, eikä sen ole todettu olevan millään lailla huono systeemi, vaan yksi kappale menestystarinaa nimeltä pohjoismainen hyvinvointivaltio. Miten aihe on nyt putkahtanut pinnalle?

    VastaaPoista